Hisse Isı Haritaları: Yeni Başlayanlar İçin En İyi Rehber (2023)

TradingView üzerinde Hisse Isı Haritaları nasıl kullanılır: ABD hisseleri, Avrupa hisseleri ve daha fazlası dahil olmak üzere küresel hisse senedi piyasalarında yeni yatırım fırsatları bulmak için Hisse Isı Haritaları’nı nasıl kullanacağınızı öğrenin.

Adım 1 - Hisse Isı Haritaları'nı Açın

Platformu açtığınızda üst şerit menüde bulunan "Ürünler" bölümüne tıklayın. Ardından "Takipçi"ye ve "Isı Haritaları" altında yer alan "Hisse Isı Haritaları"na tıklayın. TradingView uygulamasını PC veya Mac üzerinde kullanan üyelerimiz, ekranın üstünde bulunan "+" simgesine tıklayıp ardından "Hisse Isı Haritaları"na tıklayabilirler.

תמונת-בזק

Adım 2 - Belirli hisselerle bir Isı Haritası oluşturun

Isı Haritası açıldığında, S&P 500, Nasdaq 100, Avrupa Birliği hisseleri ve daha fazlası gibi çeşitli küresel hisse senedi piyasalarına dayalı bir Isı Haritası oluşturma yeteneğine sahipsiniz. Bu endeksleri yüklemek için, ekranın sol üst köşesinde bulunan şu an seçili olan endeksin adına tıklamanız gerekmektedir. Bu örnekte, S&P 500 isı haritasını yükledik, ancak istediğiniz herhangi bir endeksi açarak seçebilirsiniz. Arama menüsünü açıp istediğiniz endeksi arayarak seçebilirsiniz.

תמונת-בזק

Adım 3 - Hisse Isı Haritasını Özelleştirin

Traderlar, Isı Haritasını özelleştirerek yeni hisseleri, içgörüleri ve verileri keşfetmelerine yardımcı olacak yüksek özelleştirilmiş görselleştirmeler oluşturabilirler. Bu bölümde, bunu nasıl yapacağınızı size göstereceğiz. Okumaya devam edin!

BOYUTLANDIRMA

“Boyuta göre” düğmesi, şirketlerin harita üzerinde nasıl boyutlandırıldığını değiştirir. Isı Haritasının sol üst köşesinde bulunan "Piyasa Değeri"ne tıklarsak, ısı haritasını yapılandırmak için farklı seçenekleri ve hisselerin nasıl boyutlandırıldığını görebiliriz. Varsayılan olarak, şirketlerle birlikte "Piyasa Değeri" seçilidir, bu da daha büyük bir piyasa değerine sahip bir şirketin, daha küçük piyasa değerine sahip şirketlerden daha büyük görüneceği anlamına gelir. Diğer mevcut seçeneklere bir göz atalım!

תמונת-בזק

Çalışan Sayısı: Bu, karelerin boyutunu şirketlerin çalışan sayısına dayanarak ölçer. Kare boyutu ne kadar büyükse, şirketin diğer şirketlere göre daha fazla çalışana sahip olduğu anlamına gelir. Örneğin, S&P 500'de Walmart, 2,3 milyon çalışanıyla en büyük boyuta sahiptir. 200.000 çalışana sahip olan McDonald's ile karşılaştırdığımızda, Walmart'ın kare boyutunun McDonald's'ın 11 katı daha büyük olduğunu görebiliriz. Bu veriler genellikle yıllık olarak güncellenir.

Temettü Verimi, %: Bu seçeneği tercih ettiğinizde, şirketlerin sunduğu yıllık temettü oranına göre karelerin boyutunu düzenleyeceksiniz. Temettü ne kadar yüksekse, kare boyutu da o kadar büyük olacaktır. Önemli bir nokta, temettü vermeyen şirketlerin, Temettü Verimi, %'ye göre boyutlandırmayı seçtiğinizde ısı haritasında görünmeyeceğidir.

Fiyat/Kazanç Oranı (F/K): Bu, şirketin hisse fiyatını, şirketin net karını hisse sayısına bölen bir hesaplamadır. Normalde bir şirketin F/K oranı, aynı sektördeki diğer şirketlerle karşılaştırılır ve değerlendirilmek üzere düşük değerlendirme fırsatları veya aksine piyasa değeri yüksek olan şirketler tespit edilir. Genellikle yüksek F/K oranları, piyasanın bu şirketler için iyi gelecek beklentilerini yansıttığını, aksine düşük F/K oranlarının düşük büyüme beklentilerini gösterdiğini belirtmektedir. Isı haritalarına geri dönecek olursak, son 12 aydaki yüksek F/K oranına sahip şirketlere daha büyük bir kare boyutu verir. Zarar eden şirketler, belirlenemeyen bir F/K oranına sahip oldukları için ısı haritasında görünmeyecektir.

Fiyat Satış Oranı (F/S): F/S oranı, bir şirketin hisse senetlerinin fiyatını, gelirleriyle karşılaştırır. Bu, finansal piyasaların bir şirketin kazançlarına ne kadar değer verdiğini gösteren bir göstergedir. Hisse başına satış gelirleriyle hisse fiyatını bölerek hesaplanır. Düşük bir oran genellikle şirketin düşük değerlendirildiğini, yüksek bir oranın ise aşırı değerlendirildiğini gösterir. Bu gösterge, F/K oranında olduğu gibi aynı sektördeki şirketlerle karşılaştırılır ve genellikle en son mali yıl baz alınarak ölçülür. Yüksek bir F/S oranı, şirket için daha yüksek kazanç beklentilerini gösterir ve bu nedenle aşırı değerlendirildiği düşünülebilir. Benzer şekilde, rakiplerine göre daha düşük bir F/S oranına sahip olan şirketler düşük değerlendirildiği düşünülebilir.

Fiyat Defter Oranı (F/D): F/D değeri, hisse senedinin varlıklarının defter değeriyle bölünerek hesaplanır. Ancak bu hesaplamada fikri mülkiyet, marka değeri veya patent gibi unsurlar dikkate alınmaz. Değerin 1 olması, hisse fiyatının şirketin değeriyle uyumlu olduğunu gösterir. Yüksek değerler, şirketin aşırı değerlendirildiğini, düşük değerler ise aşırı satıldığını gösterir. Yine, F/K ve F/S oranında olduğu gibi, bu oranları aynı sektördeki şirketlerle karşılaştırmak değerlendirilir. Hisse isı haritalarında, karelerin büyüklüğünü F/D oranına göre düzenlemek, yüksek değere sahip şirketlere daha büyük bir boyut verir ve en son mali yıl baz alınarak ölçülür.

Hacim (1s, 4s, G, H, A): Bu, seçilen zaman aralığına göre işlem gören hisse senedi sayısını ölçer. Hisse senedi isı haritalarında varsayılan olarak günlük hacim yer alır, ancak stratejinize bağlı olarak gün içi, swing trade veya uzun vadeli işlemler için başka bir zaman dilimi seçebilirsiniz. Önemli bir nokta, geniş bir hisse senedi sayısına sahip olan şirketlerin düzenli olarak daha yüksek işlem hacmine sahip olacağıdır.

Hacim*Fiyat (1s, 4s, G, H, A): Hacime göre fiyat, hacmi güncel hisse senedi fiyatıyla çarparak ayarlar. Bu, bazı küçük piyasa değerine sahip hisse senetleri veya büyük bir hisse senedine sahip penny hisseleri gibi yüksek işlem hacmine sahip olanlar arasında listelenmeyen hisse senetlerine göre daha güvenilir bir göstergedir. Ayrıca 1 saatlik, 4 saatlik, günlük, haftalık ve aylık zaman aralıklarında mevcuttur.

RENKLENDİRME:

Bu alanda, Hisse Isı Haritasında bireysel hisse senetlerinin nasıl renklendirileceğini seçebilirsiniz. Bazı hisse senetlerinin diğerlerine göre neden daha kırmızı veya yeşil olduğunu merak ediyorsanız, endişelenmeyin, nasıl çalıştığını size göstereceğiz. Örneğin, "Performans G, %" yazan Hisse Isı Haritasının sol üst kısmına tıklayın ve aşağıdaki seçenekleri göreceksiniz:

Performans 1s/4s/G/S/A/Y/YT/Yıl (%): Bu seçenek en sık kullanılandır, burada renk yoğunluğunu saatlik, 4 saatlik, günlük, haftalık, aylık, 3 veya 6 aylık, mevcut yıl ve son 12 aydaki performans değişimine göre seçiyoruz. İpucu: Bu özellik, Hisse Isı Haritasının sağ üstünde bulunan ısı çarpanı ile birlikte çalışır. Varsayılan olarak, x1, pozitif ve negatif hisseler için 3 yoğunluk seviyesiyle birlikte, fiyatta önemli bir değişiklik göstermeyen hisseler için gri renkte bir yoğunluk seviyesiyle gelir. Bu, negatif hisseler için -3%/-2%/-1%'in altındaki değerler ve pozitif hisseler için ise +1%/+2%/+3%'ün üzerindeki değerler referans alınarak her bir seviye bağımsız olarak açılıp kapatılabilir.

Bu parametreyi nasıl özelleştireceğinize gelince, seçilen aralıklara göre aşağıdaki ayarları kullanabilirsiniz. 1s/4s aralıkları için, x0.1/x0.2/x0.25/x0.5 çarpanları önerilir. Günlük hisse ısı haritaları için varsayılan çarpan x1 olmalıdır. Son olarak, haftalık, aylık, 3 veya 6 aylık ve yıllık aralıklar için çarpanı x2/x3/x5/x10 artırmak önerilir.

Piyasa öncesi/piyasa sonrası değişim, %: Bu seçenek seçildiğinde, piyasa açılmadan önceki değişimleri ve işlem saatleri sonrası değişimleri takip edebilirsiniz (bu özellik tüm ülkelerde mevcut değildir). Örneğin, Nasdaq 100 piyasa öncesi oturumu değişimini seçersek, EST saat dilimine göre saat 4'ten 9:30'a kadar olan gün içi hareketleri göreceğiz. Veya, Nasdaq 100 piyasa sonrasını analiz etmek istiyorsak, o seçeneği seçmemiz gerekecek; bu, saat 16'dan 20'ye kadar olan saat dilimini kapsayacaktır. Piyasa sonrası işlemlerde hisse ısı haritaları için çok düşük ısı çarpanları (x0.1; x0.2; x0.25; x0.5) kullanmanızı öneririz.

Göreceli hacim: Bu gösterge, belirli bir dönemdeki geçmiş işlem hacmiyle karşılaştırılarak mevcut işlem hacmini ölçer ve bir hissenin faaliyet düzeyini belirler. Bir hisse genellikle normalden daha fazla işlem görüyorsa, göreceli hacmi artar. Sonuç olarak, likidite artar, spreadler genellikle azalır, alıcılar ve satıcılar arasında yoğun bir şekilde mücadele edilen ve önemli bir trendin ortaya çıkabileceği seviyeler genellikle bulunur. Olası stratejiler çeşitlidir. Bazı traderlar, göreceli hacimde çok yüksek zirvelerde hisseye girmeyi tercih ederken, diğerleri kısa vadeli olarak daha parabolik olmayan hareketlerin olduğu düşük zirvelerde girmeyi tercih eder. Hisse ısı haritasında, göreceli hacim mavi renkle belirtilir. Hisse göreceli hacmini analiz etmek için genellikle x1, x2 veya x3 ısı çarpanları kullanılır.

Bir örnek verelim: Hayal edelim ki bugün piyasa kapanışından sonra Nasdaq 100'deki en olağanüstü hareketleri görmek istiyoruz. Göreceli Hacim'e göre renklendirme seçeneğini seçeriz ve varsayılan x1 ısı çarpanını uygularız. Ardından, en çok dikkat çeken hisseleri görebilmek için ekranın sağ üstünde bulunan 0, 0.5 ve 1 numaralarının işaretini kaldırırız. Böylece hisse sayısını daha küçük bir gruba indirmiş oluruz, burada her bir hisse için grafikleri inceleyebilir ve işlem için ilginç bir fırsat olup olmadığını görebiliriz.

Volatilite G, %: Bu seçenek, bir varlığın fiyatının ne kadar belirsizlik, risk ve değişkenlik içerdiğini ölçer, yani bir varlığın fiyatının ne sıklıkla ve ne yoğunlukta değiştiğini gösterir. Bir hisse genellikle seçilen endekse göre çok yüksek bir dalgalanmaya sahipse volatil olarak adlandırılır. Volatilite genellikle riskle eşanlamlıdır, çünkü fiyat dalgalanması daha büyüktür. Örneğin, ABD piyasasında temettü veren bir hisseye yatırım yapmak istiyoruz, ancak biraz riskten kaçınan bir durumdayız. Bunun için yüksek temettü verimine sahip, düşük volatiliteye sahip bir hisse aramaya karar veriyoruz. "S&P 500 Endeksi"ni seçiyoruz, ardından "Temettü verimi, %" olarak boyutlandırma yapıyoruz ve "Volatilite G, %" olarak renklendirme yapıyoruz. Şimdi, %2'den yüksek olan ısı yoğunluk seviyelerini devre dışı bırakıyoruz, ancak %0'dan yüksek olanları devre dışı bırakmıyoruz (genellikle düşük likiditeye sahip olanlar hareket göstermez). Elde ettiğimiz listeden, bize en iyi temettüyü sunan 10 şirketin grafiklerini analiz ederiz.

Boşluk, %: Bu seçenek, önceki günün kapanış mumu ile güncel günün açılış mumu arasındaki yüzdelik farkı ölçer, yani piyasa kapanışından tekrar açılmasına kadar olan yüzdelik farkı gösterir.

GRUPLAMA:

Gruplama: Burada gruplama modunu etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Varsayılan olarak, tüm hisseler sektörlere göre gruplanır, ancak 'Grup Yok' seçeneğini seçerseniz, seçilen endekste yer alan tüm şirketlerin bir sektör gibi görüntülenmesi sağlanır. Genel düzeyde fırsatları görüntülemek için idealdir, doğrudan temettü yüzdesine göre sıralama yapabilir ve en yüksekten en düşüğe doğru temettü veren şirketleri veya örneğin piyasa değerine göre en yüksek getiri sağlayan hisseleri görebilirsiniz.
Başka önemli bir not ise, hisseleri sektörlere göre gruplandırmayı seçtiğinizde, sektör adına tıklayarak belirli bir sektöre odaklanabilirsiniz. Böylelikle, o sektörün varlıklarını daha ayrıntılı olarak analiz etme imkanına sahip olursunuz.

MONO BOYUTUNU DEĞİŞTİR:

Burada, seçili endeksteki tüm hisseleri tamamen eşit bir boyuta bölebilirsiniz, ancak seçilen yapılandırmanın sırasını korurken. Yani, mono boyutunu piyasa değerine göre ayarladıysanız, tüm hisseler aynı kare boyutuna sahip olacak ve en büyük piyasa değerine sahip olanlar en büyükten en küçüğe doğru sıralanacaktır.

FİLTRELEME:

Bu, belirli verileri filtrelemek için kullanabileceğiniz en ilginç ayarlardan biridir. Gürültüyü ortadan kaldırarak seçilen kriterlere göre uygun hisseleri görüntülemenizi sağlar. Filtrelerde, mavi renkli dikey çizgilerle en çok hissenin bulunduğu noktaları görebilirsiniz. Özellikle belirli bir ülkenin tüm şirketlerini içeren endekslerde, örneğin tüm ABD şirketlerinin endeksinde bu seçenek çok kullanışlıdır. İyi bir filtreleme yapmak, çok özel kriterlere sahip bir ısı haritası içinde şirketleri bulmanıza yardımcı olacaktır. Parametreler, BOYUTLANDIRMA bölümünde bulunanlarla aynıdır, yani piyasa değeri, çalışan sayısı, temettü verimi, fiyat kazanç oranı, fiyat satışlar oranı, fiyat defter oranı ve hacim (1s/4s/G/H/A).

Ana listeleme: Başka bir ülkenin endeks hisseleri veya ana piyasada işlem görmeyen hisselerin üzerinde çalışırken, bunlar ana listeleme dışında kategorize edilir.

STİL AYARLARI:

Burada, ısı haritası karelerinin içeriklerini değiştirebilirsiniz:

Başlık: Şirket simgesi veya kodu (örneğin, AAPL - Apple Inc.).
Logo: Şirket logosu.
İlk değer: RENKLENDİRME BÖLÜMÜ'nde seçtiğiniz değeri gösterir (performans 1s/4s/G/H/3A/6A/YDT/Y, piyasa öncesi ve piyasa sonrası değişim, göreceli hacim, volatilite G ve boşluk).
İkinci değer: Varlık için geçerli fiyatı veya piyasa değerini seçebilirsiniz.
Bu değerler ayrıca fareyi bir hisse senedinin üzerine getirip birkaç saniye beklediğinizde de görüntülenir.

PAYLAŞ:

TradingView'da, ticaret analizlerimizi ve ısı haritalarımızı kolayca paylaşabiliriz! Isı Haritalarınızı resim olarak indirebilir veya bağlantısını kopyalayarak Facebook, Twitter ve diğer sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz.

Eğer buraya kadar okuduysanız, teşekkür ederiz! Isı Haritalarını ve sunduğu tüm özellikleri nasıl kullanacağınızı görmek için sabırsızlanıyoruz. Ayrıca, geri bildirimlerinizi de duymak istiyoruz!

Aşağıya yorumlarınızı bırakın! 👇

-TradingView Ekibi
BISTbist100Fundamental AnalysisisiharitalarinasdaqS&P 500 (SPX500)TradingView Tips

Share TradingView with a friend:
tradingview.com/share-your-love/

Read more about the new tools and features we're building for you: tradingview.com/blog/en/
גם על:

כתב ויתור