ביטקוין
השכלה

BTC'NİN HÜZÜNLÜ YOLU.. '' HALVİNG ''

Selamlar.

Bugün sizinle tartışmak istediğim konu BTC 'nin sahip olduğu değer koruma mekanizması halving sisteminin geri tepme ihtimali.

Bildiğiniz gibi halving neredeyse her 4 senede bir tekrarlanan madenci ödül yarılanması sistemi. Bu sistem ile keyfi şekilde sınırsız basılan devlet paralarına karşı çok sert bir yanıt verilmiş oldu.

''Sen sınırsız basarken ben giderek basımı azaltacağım.''

Bu kulağa harika bir fikir gibi geliyor fakat bir sorun olduğunu düşünüyorum. Eğer sürekli para basmak gibi sürekli olarak daha az para basacak olursak paramızın değeri istemediğimiz kadar yükselebilir.

Paramızın değerinin çok yükselmesinin nesi kötü? dediğinizi duyar gibiyim. Neden paramızın değerinin yükselmesini istemeyelim ki?

1- Eğer paranızın değeri çok yükselirse ilk sorun, onu satın almak isteyen fakat ona sahip olmayan, yani devlet parası kullanan kişilerin onu almakta güçlük çekmeye başlaması olacaktır.

2- Eğer paranızın değeri çok yükselirse ve sürekli yükselmeye devam edecek olursa, kimse onu nerede satacağını bilemez. Bu durumda hiç düşmeyen, sürekli yükselen bir malı satmak için hiç bir sebebiniz yoktur. Borçlarınızı erteleyin hatta gerekirse ödemeyin. BTC lerinizi satmanız akıl işi değil. Ona sahipseniz bile sürekli yükseliyor olması sizi rahatsız edebilir. Herkes bazen sakinlik ister.

3 - Para kazanabilirlik düşecektir. 10 dolardan bir mal alıp 20 dolardan sattığınızda paranızı 2 katına çıkartmış olursunuz. Bunun için sadece 10 dolar fiyat yükselişi yeterli olurdu. Peki 1 milyon dolara bir mal aldıysanız? Bu durum bazı yatırımcıları kaçıracaktır.

4 - Gerçekten kullanmayacaksam neden alayım? BTC'nin harika bir fikir olduğu gerçeği bir kenara dursun eğer gerçekten kullanmayacaksam bu para birimine neden ihtiyacım olsun ki? Üstelik bu kadar pahalıyken..

Bu listeyi dallandırmak mümkündür. Fee lerin artması vs. Bazı trader psikolojilerinin iki taraflı çalıştığını da atlamayalım. Mesela eğer fiyat çok yükseldiyse karşı konulamaz bir seviyede olduğunu düşünen yatırımcı satacaktır tabiiki. Genel olarak birkaç örnek vermek istedim sadece. Fakat daha büyük bir sorunumuz olduğunu düşünüyorum.


SHUTDOWN
Eğer her 4 senede 1 adet BTC üretmenin maliyeti 2 katına çıkıyorsa, fiyat bu üretim maliyeti eğrisini takip etmediğinde ne olur?

Bu sorulması gereken önemli bir sorudur. BTC şu ana kadar üretim maliyetinin altına hiç düşmedi. Grafikte sizinle üretim maliyetini paylaştım. Bu indikatörü bir çok yatırımcı doğru varsaymakta. Net bir üretim maliyeti belirlemek epey zor. Çünkü her ülkede elektrik maliyeti farklı ve pek çok değişken farklı durum var.

Sorumuza dönelim;
Şuanda bir BTC üretmenin maliyeti 9275 dolar gözüküyor. BTC fiyatı bu maliyetin altına inecek olursa ne olur?

OLASILIKLAR;
A - BTC fiyatı üretim maliyeti altına asla düşmez.

B - BTC fiyatı üretim maliyeti altına düşer ve çok sert bir alıcı tepkisiyle karşılaşır. Hızlıca toparlar.

C - BTC fiyatı üretim maliyeti altına düşecek olursa madenci satışı hızlanır. Panik satış dalgasıyla birlikte sakin kalan madenci de satışa geçer ve bu satışları yatırımcı satışları izler. Hiç kimsenin beklemediği düşük seviyeler görülür.

Siz hangi şıkkı seçersiniz? Ben oyumu C şıkkından yana kullanıyorum. Bunu kesinlikle BTC düşmanı olduğum için değil aksine bir BTC sever olduğum için söylüyorum.

Daha önceki yazılarımda BTC'nin zengin azınlık sınıfı üzerinden atmak için çok sert inişler ve çıkışlar yapabileceğinden bahsetmiştim. Bu ihtimale'de yine bu çerçeveden bakıyorum. Bu ihtimali yaşayacak olursam şaşkınlık içinde izlemeyeceğim. Ekonomik özgürlüğünüzü kazanmaya çalışırken sahip olduğunuz kısıtlı ekonomik özgürlüğünüzü ortaya koyarsınız. İhtimallerin farkında olmak alabileceğiniz ilk önlemdir.

-----------------------------------------
YALNIZCA BİR ADET PASTA VARSA NEDEN SANA DİLİM VERSİNLER?

BTC zengin sınıfın işine yaramıyor. Bence bu kısım pekte tartışmaya açık değil. Sana yaşayabileceğin kadar para ve onların sattıklarını alarak yine onları zengin etmen için biraz para verirler. Sende bu para için en kıymetli varlığını, ömrünü satarsın. Küçücük bir tesadüf ile dünyaya gelirsin. Bir yandan çok şanslısındır. Bir yandan ise bu saçmalığın normal kabul edildiği bir dönemde doğmuş olmanın acısı içini burkar.

Bu anormal ama normal kabul edilen sistem fakirin hep fakir zenginin ise hep zengin kalması için büyük uğraş verir. Sana umut satarlar. Çabalar durursun ve bu yamyamlığı benimsersin. Birde bakmışsın onlar gibi olmuşsun. Ama onlar gibi zengin olamadan ölmüşsün.


Eğer bir mal oynaklığı ile servet değişimi yaratabilecek ise bu zaten serveti olanın işine gelmez.

Ben olsam ne yapardım?

BTC'yi yasakladığımı duyurur borsaları kapatırdım. (Aslında yasaklamak mümkün değil fakat haberi yaymak bile işe yarar.) Bir kaç kişiyi hapse atardım.

BTC fiyatını ya çok düşük bir seviyede sabitlerdim yada çok yüksek bir seviyede sabitlerdim.

Fiyatı çok düşük bir seviyede sabitlersem ve yükselmesine izin vermezsem kimse para kazanamaz. BTC'nin alternatifi olabilecek bir ürün geliştirir reklamını iyi yapardım. İŞTE ! Artık BTC'ye ihtiyacın yok. Zaten senelerdir fiyatı sabit.

Fiyatı çok yukarılarda sabitleyecek olursanız kimse erişemez. Küçük miktarlarda alım yapmayı kabul eden biri varsa bile fiyatı sabitlediğim için bıkacaktır.

Bana BTC den kurtulmak için en iyi yol bu gibi geliyor.

Bu çözümlerde şöyle bir sorun var.

Borsalar kapatılsa bile BTC özü gereği değerli olmayı hak eden bir varlık. Kağıt cüzdanlarda değer saklama aracı olarak kullanılmaya devam edebilir.

Fiyatı yukarıda yada aşağıda sabit tutmak için birilerinin parasını hiç etmesi gerekir. Buna kim neden yanaşsın?

Bu çözüme başvurulacaksa burada halving nasıl bir rol üstlenecek? Sabit fiyat karşısında sürekli yukarı çıkmak zorunda olan bir fiyat.. Buda garip bir durum..

Eğer ortadaki pastayı yine en küçük azınlığın yararına kullanabileceksek pastayı ortadan kaldırmanın anlamı var mı?

Biliyorsunuz büyük şirketler çok sayıda BTC satın alıyorlar. Amaç yalnızca kar elde etmek mi ? yoksa sahip oldukları pastayı yok sayan bir sistemi ele geçirmeye çalışma girişimleri mi?

Bu sistemin BTC ye nasıl bir cevap vereceğini beraber göreceğiz. İyi bir satranç hamlesi yaptık. Sanırım sıra onlarda.. Fırsat buldukça uygun yerlerden işçi sınıfının BTC biriktirmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat en büyük düşmanlarının BTC olduğunu unutmayın.

BTC'nin hüzünlü yolu.. Yolu uzun ve çetin olacağı kesin. Haklı ve güçlü olduğuda. Bir bebek gibi, doğdu kederimizle. Onu büyütecek olan biziz. Tıpkı bir bebek gibi. Neşeli ve umut dolu şuan. Hangimiz hala neşeli ve umutlu? Hepimiz kozmik yalnızlıktan çıldıran anne ve babalarımızın gönül eğlencesiyiz.
BTCUSDcyrptocurrencyFundamental AnalysisKRIPTOPARAtemelanaliz

פרסומים קשורים

כתב ויתור