Arada BTC USDT analizi paylaşma ritüeline bende katılmak istedim.
Alt'ların büyümesi ve gelişmesi için cansuyu BTC yeşil bölge'de kaldıkça olacak. Burada atlların coşmasıyla birlikte yeni yatırımcıların Kripto piyasasına kar iştahıyla-davet edilmesi-amaçlanıyor. Böylece kripto piyasası kontrollü bir şekilde büyümüş olacak. Piyasanın büyümesi dolaylı olarak (Pozitif Dışsallık) BTC'nin de orta ve uzun vadede önünü açmış olacak. BTC bugüne kadar 2018-2021 Mart sonu döneminde çekebileceği kadar yatırımı çekti, artık doyum seviyesine erişti (Uzun Dönem Bearish Bat Formasyonunda 1.618 hedefi olan 62.500'ü aşarak 64K seviyelerine gelmesi bunun göstergesi).
Dominance'nı da artırsa yine daha fazla yatırımcı çekemedi ve tıkandı. Bu sırada B planı devreye sokuldu ve ALT'lara yol verilerek herkesin mutlu olacağı plan devreye girdi. Hem piyasa büyüyecek, hem yatırımcıya daha fazla seçenek sunulacak, coin'ler projeleri/sundukları hizmet üzerinden (DOGE İstisna) daha adil bir rekabet ortamında yollarına devam edecekler. Yatırımcılar için ise "bu kriptoya hücum" döneminde Ponzi-vari daha fazla yatırımcı geldikçe, piyasaya önce giren potansiyeli olan coin'i elde tutanlar daha yüksek getiri elde edecekler...
Konjonktür de buna uygun hale geldi. Pandemi nedeniyle insanlar evlerine kapandı ve Fin-Tek daha fazla tercih edilmeye başlandı. Kriptonun sunduğu fırsatlar kulaktan kulağa yayıldı. Arada uğradığımız Berberimiz bile coin önerisinde bulunur oldu. Öyle ki geçim sıkıntısı çeken belirli bir kesim faturalarını Kripto'dan elde ettiği küçük gelirler ile ödemeye başladı.
Dünya'da finans piyasalarında son 40 yıldaki devrimlerden sonuncusuna şahit oluyoruz aslında. 1970'lerin sonunda Bankacılık sektörüne giren bilgisayalar, 1980 ve 1990'larda kapalı sistem (UNIX based intra-net) ağlar, 2000'lerde internet teknolojierinin yaygınlaşması, 2010'ların sonundan itibaren KRİPTO PARA devrimi....
Bu tür teknolojilerin toplumsal kabul görmesi için "kritik kitleye" erişilmesi elzem. Türkiye'nin bu alanda Dünya'da önde gelen ve "kritik kitle"ye erken erişebilen/bilecek ülkelerden birisi olduğunu düşünüyorum. Çünkü; 0) Genç Nüfus: Teknoloji adaptasyonu yüksek günde 6 saatini Internet/Sosyal Medyada geçiren kitle... 1) Genç isşizliği yüksek: işsiz genç gelir peşinde 2) Kolay Para iştahı (Z kuşağının kanında var. 3) Geçim zorluğu...
Özetle: BTC'nin bir ayar gitmesi, etliye sütlüye karışmaması, piyasaya zarar verecek şekilde öyle 48 binlere 43 binlere inmemesi (en azından Mayıs sonuna kadar) beklenen ve istenen bir durum olduğunu düşünüyorum.
Kurgu bu...
Mayıs ayı -belki haziran ortasına kadar - bu kurgunun denemesi hüviyetinde bir zaman dilimi ... Sonrasında BTC 75'leri görür, tekrar 60'lara iner... altlar biraz daha öne çıkar... Dominance önümüzdeki 1 ayda 37-44 arası, sonraki dönemde 30-40, sonra 25-35 arasında gerçekleşirse kripto para hayatımızın her alanında kullanılır olur.
Bu iş böyle sürer gider...
Türkiye'de mi? Maalesef hazine, maliye ve finans, TCMB'deki arkadaşlarımızın kripto para devriminin ne olduğunu tam olarak kavradıkları, Türkiye ekonomisi için avantaja çevirebilecek fırsatları keşefedebildiklerini söylemek çok zor.... Maliyeci gözüyle "Daha çok vergi alalım" veya polisiye bir bakış açısıyla "Kara Para Aklanmasın"la sınırlı bir vizyona sahipler... Blockchain teknolojisi öyle hafife alınacak bir teknoloji değil.
Herkese bol kazançlar...
YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.