Dün yurt içinde TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın 2019 yılı 1. Çeyreğine ilişkin enflasyon sunumu takip edildi. Çetinkaya yaptığı açıklamalarda ticaret savaşlarının dünya büyümesini yavaşlattığını belirtirken yurtiçinde de büyümenin talep ve yatırım kaynaklı daraldığını ifade etti. Enflasyon tarafında sıkı para politikası duruşunun yanında azalan petrol fiyatlarıyla birlikte ithal girdi maliyetlerinin düşmesi, belirli ürünlerdeki vergi indirimleri ve iç piyasadaki zayıflamanın etkisiyle enflasyonda düşüş gördüklerinin altını çizdi. Çetinkaya ayrıca büyümedeki yavaşlamanın işsizlik oranlarını artırdığını savundu. Tahminler kısmında ise 2019 yılı petrol fiyat beklentilerini 80 dolardan 63 dolara düşürdüklerini, gıda enflasyonunu % 13 beklediklerini, 2019 enflasyonunu ise % 15.2’den % 14.6’ya revize ettiklerini duyurdu. Çetinkaya 2020 enflasyon beklentilerini de % 9.3’ten % 8.2’ye revize etti. Başkan Çetinkaya enflasyonda kalıcı düşüş görülene kadar MB’nin sıkı para politikasını koruyacağının altını çizdi. Açıklamalar sonrasında kurda düşüşler yaşandı. ABD’de ise Fed beklentiler dahilinde faizleri % 2.50’ta sabit bıraktı. Ancak Fed oldukça güvercin bir metin yayınladı. Fed yaptığı önemli değişiklilerde ‘’kademeli faiz artışı’’ cümlesini çıkartırken ‘’sabırlı olunacağı’’ kelimesini ekledi. Fed’in bu değişikliğe kendi ekonomisinden değil de küresel büyümede ki azalıştan kaynaklı gitmesi kafalardaki soru işaretlerini artırırken Başkan Trump’ın Fed’i baskı altına aldığı görüşünü kuvvetlendirerek Fed’in kredibilitesinin sorgulanmasına neden oldu. Çünkü Başkan Powell yaptığı açıklamalarda ABD ekonomisinin çok güçlü olduğunu ve güçlü bir iş gücü piyasasına sahip olduklarını ifade ederken gelen verilerin büyümeyi yukarı yönlü desteklediğinin de altını çizdi. Başkan Powell, sabırlı olma süresinin ne zaman biteceğinin tamamen verilere bağlı olduğunu söylerken petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu aşağı çekmeye devam edeceğini belirtti. Hükümetin kapanmasının 2019 ilk çeyreğinde büyümeyi aşağı yönlü çekeceğini ifade eden Fed Başkanı, küresel ekonominin daralmasını da aşağı yönlü risk olarak gördüklerini vurguladı. Bilanço daraltma konusunda aylık 50 milyar dolar seviyesinin korunurken bilanço daraltma tartışmalarının normal seviyede devam ettiği ifade edildi. Fed’in kararı ve Başkan Powell’ın konuşması sonrası dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde görülen geri çekilme kurdaki düşüşü destekledi. Dün Euro Bölgesi’nde Almanya’da açıklanan GFK tüketici endeksi beklentilerin üzerinde 10.8 puana yükselirken 2018 Mayıs’tan bu yana da en yüksek değere ulaşmış oldu. Almanya’da enflasyonda beklentilerin hafif üzerinde % 0.8 daraldı. Ancak Alman ekonomisinde soğumanın devam ettiğini görüyoruz. Veriler sonrası euroda hafif düşüşler izlenmişti.
Bugün yurtiçinde ticaret dengesi açıklanacak. Bugün Euro Bölgesi’nde 4. çeyreğe ilişkin büyüme verisinin % 0.2 gelmesi bekleniyor. Son dönemlerde büyümede yaşanan yavaşlamanın ne boyutta olduğunu görmemiz açısından veriyi yakından takip edeceğiz. İşsizlik oranı ise % 7.9 beklenmekte.
Teknik olarak baktığımızda Fed faiz kararı sonrası satış baskısı artan kurda aşağıda 5.9800 seviyesinin altında önce 5.9500 ve arkasından 5.9115 desteğine kadar düşüş görülebilir. Yukarıda 6.0350 seviyesinin kırılması halinde önce 6.0610 ve arkasından 6.0905 direncine doğru alım yaşanabilir.
המידע והפרסומים אינם אמורים להיות, ואינם מהווים, עצות פיננסיות, השקעות, מסחר או סוגים אחרים של עצות או המלצות שסופקו או מאושרים על ידי TradingView. קרא עוד בתנאים וההגבלות.