Covid aşısına dair pozitif açıklamalar riskli varlıklar ve emtialarda coşku ile karşılanırken haberin petrol üzerindeki etkisi sınırlı kaldı.
Uluslararası Enerji Ajansı yaptığı açıklamada ekonomilerdeki zayıflığa bağlı olarak petrol talebi için 2021 sonuna kadar artış beklenmediğini dile getirdi.
Ajans son raporunda, talepte yaşanan günlük 8.4 milyon varil düşüş beklentisini revize ederek 8.8 milyon varil olarak açıkladı. Talepteki toparlanmanın Çin ve Hindistan ekonomilerindeki toparlanmaya bağlı olduğu belirtildi.
Arz tarafında ise hem Amerika'da kasırga sezonunun geride kalması hem de Libya'nın üretime geri dönmesi arz artışının temel nedenleri olarak öne çıkıyor.
Dün ABD'den gelen ham petrol stokları verisi beklentinin üzerinde artış sağladı (4,278 M vs (-)0.913 M )
Petrol için esas senaryoyu görebileceğimiz tarih ise Kasım ayının sonu.30 Kasım'daki OPEC toplantısında ise herhangi bir yeni kesinti anlaşması olmaması fiyatlar üzerinde baskıyı arttırabilir.
Bu gelişmeler eşliğinde Brent Futures aktif vadeli kontratları teknik olarak incelersek,
Kısa vadede 39 ve 43 $ arası bant hareketine son verip yükselişe geçen Brent petrolde alıcıların istediği henüz gerçekleşmedi.
RSI alıcıların arkasında dursa dururken hareketli ortalama piyasa fiyatından 2$ kadar aşağıda.Yani tüm göstergeler *AL* demiyor.Yükseliş trendi aşağı yönlü kırılırsa 41 ve 39.10 seviyeleri var.
Petrol kontratlarını taşımayı düşünenler için sarı alanda 2021 yılına giriş yapabilirler.
Aşı alıcıları mutlu edecek mi?Bunu şimdi söylemek zor.Aşı bulundu evet ama nasıl bir lojistik ağ ile tüm dünyaya ulaştırılacak?
Bu soru şu anda cevaplanması gereken ilk soru.