Öncelikle, böyle bir grafik görüntüsünü inanın kripto dünyasındaki scam projelerde dahi bulamazsınız. Finansal dinamikleri bozmadığınız sürece böyle bir şeyi başaramazsınız. Şu an içinde bulunduğumuz durum, imkansızı başarmaktır. Ekonomi biliminin uygulandığı hiçbir yerde böyle bir grafik oluşturamazsınız.

Naci Ağbal'ın görevden alınması ile başlayan süreçte alınan yanlış kararlar, ve devamındaki sürreal yaklaşımlar; son zamanlarda uygulanan ve artık ne olduğu dahi anlaşılmayan ekonomi yorumlarının tek bir ortak noktası var:

Bu durum, bilerek ve isteyerek sermaye aktarımı yapmak ve çalışma çağındaki yeni nesli bilerek fakirleştirmektir. Yanlıştan dönülmesini bekliyor olabilirsiniz, ancak ortada bir yanlış yok; amaçlanan şey zaten bu. Bu mantık dışı ortamda durumu açıklayalım:

Yeşil çizgi-ile belirttiğimiz up-trend, dünyadaki kötü gidişat ve enflasyon etkisinin, 3. dünya ülkelerinde (ekstra negatif ayrışma) doları getirebileceği nokta. Yani dünya genelindeki kötünün-kötüsü senaryonun akışına ayak uyduran nötr bir Türkiye'nin sahip olacağı dolar kuru. Bakın iyice anlaşılması için üzerine basarak söylüyoruz ki, yeşil uptrend, kötünün-kötüsünde olunması gereken nokta! Daha kötüsü için ekstra çaba sarfetmeniz gerekli.

Sarı çizgi-ile belirttiğimiz up-trend, dünyadaki her türlü ekonomik daralmanın etkisi ve Türkiye'nin iç piyasasındaki ekstra kötü haberlerin gelmesi ile anca mümkün olabilir. Peki bir problemimiz var mı? Ülkede tarım hariç tüm sektörlerde oldukça iyi bir performans sergileniyor. Şirketlerimizde hiçbir sorun yok, korona etkisi bitmiş durumda, Rusya-Ukrayna savaşında da Türkiye çok güzel bir ara-bulucu konumuna sahip, dış politikada diplomatik ağırlık da güzel kullanılıyor. Ekonomide kötü yönetim dahi olsa, sarıdan yeşile doğru bir gevşeme hareketi beklenirdi.

Turuncu çizgi-ile belirttiğimiz up-trend için, halkın TL'ye olan güvenini sarstıktan ve dolar krizini tetikledikten sonra, gene de başta yapılan hatalardan biz vazgeçtik denilerek ekonomi bilimine geri dönüleceğinin sinyalleri verilmiş olsa, doların ateşi sönene kadar maksimum uptrend budur. Daha fazlası mümkün değildir.

Şu an içinde bulunduğumuz kırmızı trend ise kelimelerle açıklanabilecek bir durum değil. 14,85'e duvar örülmeye çalışılıyor ancak elbet o duvar da yıkılacak. Amaç sadece sermaye aktarımı yapılırken zaman kazanabilmek, piyasaya değersiz TL enjekte edilirken, piyasadan değerli olan dolar-euro ve altın toplanıyor. İşin acı tarafı, zaman böyle geçtikçe, doların reel kabul değeri de yükseliyor.

Kısacası ekonomi bilimine geri dönüp, finansal dinamikleri yeniden çalıştırmayı deneseniz bile, artık çok geç olmuş oluyor. Zaten piyasadan çekilen döviz cinsi varlıklar, merkez bankasının kasasına da gidemiyor. Halkın sahip olduğu döviz cinsi varlıklar da paranın işlememesine ve amaçsızca kilitlenip kalmasına neden oluyor. Dolarizasyon bir kere tetiklendikten sonra çözülmesi çok zordur. Varlık içinde yokluk denen durum tam olarak böyle bir şey. Finansal dinamiklerin tamamen bozulduğu sürreal yıllar geçiriyoruz. Kısacası böylesine bir ortamda, yüzlerce kez satılması gereken doları, hala bu seviyelerden al-tut olarak yorumlayabiliyoruz.

Dolar üzerine başka bir yorumumuz olmayacaktır. Yukarıda yazdığımız nedenler düzeldiği zaman, çizdiğimiz trendler de aşağı yönlü tek tek test edilmeye başlar. Olay bu kadar basittir.



Fundamental AnalysisTechnical IndicatorsTrend Analysis

כתב ויתור