Küresel Hava Soğuyor, Endekste Risk Artıyor

Haftanın Gündem Maddeleri

Avrupa Merkez Bankası (AMB) küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı. Banka, tarihinde ilk kez 75 baz puanlık faiz artışı kararı aldı. 

Fed Başkanı Jerome Powell, katıldığı son toplantıda izledikleri stratejiyi sürdüreceklerini ve enflasyonu kontrol altına almak için tereddüt etmeden aynı şekilde devam edeceklerini söyledi.

Diğer yandan, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 3 Eylül haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 228 bin kişiden 222 bin kişi seviyesine gerileyerek son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Bonus: Cedi Osman 3 yılın ardından son dakika basketini yine kaçırdı ve hepimizi mahvetti. Tarkan konseri ortalığı yıktı geçti, 2. Elizabeth vefat etti.

Küresel Piyasalar

ABD 10 yıllıklar %3,31 ile bir haftada %10'a yakın yükseldi. Powell'ın devam eden şahin açıklamaları en büyük etken. Enflasyonda düşüş emaresi görmeden bu ton yumuşamayacak.

Haber akışı majör endekslere satış getirse de bu hafta geri dönüşler başladı. Öyle ki dört ana endeks (Nasdaq, NYSE, SP500 , Dow Jones) kritik ortalamaları (100 SMA) zorluyorlar.

Dolar endeksi 109 kapısında.

VIX (volatilite) endeksi son 4 gün satış yedi ve 22'ye geldi. MOVE (tahvil volatilite) endeksi de düşüşte; 121.

Devam eden Ukrayna krizi kış aylarında zorlu bir dönem yaşanacağını gösteriyor. Bu süreçte son faiz artışına rağmen euro, dolar kuruna göre zayıf kalmaya devam ediyor. 

Asya tarafında Hem Hong Kong (HANGSENG) hem Şanghay (SSEcomposite) endeksleri yatay harekete devam ediyorlar.

Navlun piyasasındaki taşımacılık ücretlerinin göstergesi olarak bilinen Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI), geçen ekim ayı başında 5650 puan ile 2008'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından düşüş eğilimine geçti. Yıl başında 2 bin 200 puan seviyelerindeyken 9 Eylül itibarıyla 1213 puan seviyesinde.

Küresel ticaretin 12 önemli deniz yolu şeridindeki konteyner navlun oranlarını ölçen Freightos Baltık Küresel Konteyner Endeksi’nin (FBX) değeri ise (40 inç konteyner maliyeti) bu yılın başında 9 bin 293 dolar seviyesindeyken, 9 Eylül itibarıyla 5 bin doların altına indi. Başat etmenler Ukrayna krizi, bitmeyen covid, maymun çiçeği endişesi ve küresel enflasyon korkusu. 

Yurt içi Piyasalar

TÜİK Ağustos ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Veriler tüketici enflasyonunun yüzde 80'i aştığını gösteriyor. Böylelikle tüketici enflasyonunda 1998 yılından bu yana en yüksek seviye kaydedildi.

KKM'deki mevduat tutarı 1,3 milyar TL'yi geçti. Dolar/TL 18,20 bölgesinde tutuluyor. Bilhassa son bir ayda Rusya'yla swap anlaşması yapıldığı imasının, kuru baskılamada en büyük etken olduğunu değerlendiriyorum.

CDS, son işlem gününde 688'e kadar geldi, 800-900'leri düşününce hiç yoktan iyi diyorum. Yine de haftalık TL swap oranı %23 ve aylık %30.

Endekste Son Durum

Yurtiçi tarafta BİST100 yükselişine üst üste 6. işlem gününde de devam etti. Endekste kapanış 3.521 seviyesinden gerçekleşti ve haftalık yükseliş %10'u aştı.

İşlem hacmi 100 milyar TL üzerindeki seyrine devam ediyor. Endekse en çok destek veren hisseler ise ISCTR, BIMAS ve YKBNK olarak sıralandı.

Bankacılık hisselerinde Temmuz sonundan bu yana dolar bazında yaşanan yükseliş %100’ü geçti.

Bu noktada bir uyarı yapalım: Bankalardaki yükselişin sürekli yabancı kaynaklı olduğu dile getiriliyor. Ne de olsa aracı kurum işlemleri ve takaslar ortada. Ancak yabancı, tarihsel olarak ürkütmeden, düşük seviyeden ve yavaş yavaş alır; oysa bankalarda tavanlara bağlanmış milyonlarca lot görüyoruz. Dolayısıyla akıllara "bıyıklı yabancı" olasılığı gelmiyor değil.

Son iki yılda endekste Naci Ağbal şoku, 17 Aralık şoku gibi nedenleri hâlen tam anlaşılamamış  krizler yaşadık. Etkileri kalıcı olmasa da aranızda bir günde portföyü ciddi erime görenler olduğuna eminim. Ben de tüm krizlerde maldaydım. Benzer bir şok yaşamamak için zarar kes ve kâr tıraşla metotlarını kullanmak hayati önem taşıyor. Zira piyasaları 11 yıldır takip eden biri olarak bankalarda ve endekste ne böyle bir ralli ne de böyle bir volatilite gördüm.

Kaç Haftadır Yazıyorum

Burada dikkat edilmesi gereken kelime volatilite. Gün içinde %2 artıda açıp gün içinde sıfıra dönen, kapanışa doğru eksi görüp kapanışı %1,5 artıda kapatan, üstelik bu günü +100 milyar TL hacimle yapan bir endeks güven verici olamaz. Beylik laflarımdan birini müsaadenizle paylaşayım: Bir yatırım aracının sürekli yükselip düşmesinden daha önemli olan istikrarlı hareket etmesidir. Bir dönem Dolar/TL'de gördüğümüz akıl almaz hareketleri Borsa İstanbul'da da görmek varmış. 

Bu hareketin kaynağı da VİOP ile spot piyasa arasındaki fark. Şu an düşüncelerine itibar ettiğim birkaç uzman sürekli olarak spotu viop'un sürüklediğinden dem vuruyor. Benim yaptığım incelemede bazı seanslarda teminat tamamlama miktarının 1 milyar TL’ye ulaştığı görülüyor. İnanılmaz rakamlar.

Bu hikâyenin benzerini ama daha sert versiyonunu kripto düşüşünde görmüştük. Bu yüzden uyarımı tekrar ediyorum.

Endekste olası düzeltme seviyem 3282. Yukarıda ise fibonacci uzatma/genişletme fonksiyonu ile 3536 rakamına ulaşıyorum. Şu an eşikteyiz.

Yükselirken herkesin böyle rakamlar yazması güzel tabii ama bunun bir de dönüşü var. 

Herkese iyi haftalar.
bist100borsaistanbulChart PatternsTechnical IndicatorsTrend AnalysisXU100xu100analizxu100bist

גם על:

כתב ויתור