Emeklilik İçin TLT Gibi Uzun Vadeli ETF'lere Yatırım Yapmak?

Konunun uzmanı kesinlikle Tunç Şatıroğlu ve SPK tarafından yetkilendirilmiş kişi ve kuruluşlardır. Emeklilik, insanların hayatını etkileyen çok önemli bir konudur. Kesinlikle ve kesinlikle SPK tarafından yetkilendirilmemiş kişiler ve/veya kuruluşların görüşlerine itibar etmeyin ve yatırım kararı almayın. Öncelikle bunu belirtmek ve doğru bilgiyi nereden alınabileceği konusunda sizleri uyandırmak isterim.

Severek takip ettiğimiz ve fikirlerini önemsediğimiz saygı değer hocalarımızın yanında fikirlerim çiğ kalabilir. Görüşün doğruluğu veya karşıt görüş belirtilmesi uzman kişilerin teyidine muhtaçtır.

Gelelim konumuza; Emeklilik için yirmi yıl ve üzeri hazine bonosu ve benzeri ETF'lere yatırım yapmak ne kadar doğru olabilir? Konuyu iki yönlü ele almak gerekir. Birincisi, Türkiye'nin ekonomik beklentiler ve dünyadaki yerinin değerlendirilmesidir. İkincisi ise ABD ekonomisi beklentileri ve dünyadaki yerinin değerlendirilmesi olacaktır. Değerlendirme günümüz koşulları içinde yapılmış olup uzun vadeli planlar majör etkiler karşısında değişiklik gösterebilmektedir.

1'inci konunun değerlendirilmesi : Her zamanki gibi konuyu kısa ve net anlatmaya çalışacağım. Ben 81 doğumlu, uzun zamandır Türkiye piyasası içerisinde olan ve derece ile yüksek lisans yapmış birisi olarak hayatım boyunca soğuk paranın ülkemize geldiğine pek şahit olmadım. Tabi para kazanmak için yapılan kişisel girişimleri hariç tutuyorum. Buna en bariz örnek Türk Otomotiv ve Tekstil Sektörlerinin kuruluş süreçleri verilebilir. Konuyu ayrıntılı incelemek ve araştırmak isteyen arkadaşlarımız için TCMB'nin reel sektör istatistik raporlarını incelemelerini öneririm. Yüksek teknoloji ve katma değer yaratan ürünleri üretmek konusunda geç kaldığımız ve mamul üretmek için yarı mamul ithal etmekte olduğumuzu sağır sultan duymuştur. Bu gelişmeleri yakalamak ve çağa ayak uydurmak, Çin örneğinde olduğu gibi, ya çok büyük ani ataklar sonrasında ya da büyük savaşlar sonrasında gerçekleşmiştir. Konuya hakim olmanız için Mahfi Eğilmez hocamızın "Tarihsel Süreç İçerisinde Dünya Ekonomisi" kitabını okumanızı tavsiye ediyorum. Bu bağlamda, yine ve yeniden kur şokları, sıcak parada ani çıkışlar gerçekleştirmesi, okyanus ötesinin bizlere parmak sallaması, bazı merkez bankalarının tek seferde bizim dış borcumuz kadar QT yapması, bankalarımız dış kaynak bularak faiz karşılığında, proje ya da kredi yolu ile, iç pazara aktarılması ve sonrasında kambiyo işlem süreçlerinin tersine işlemesi, tekrar eden reform hareketlerini v.b bir çok neden sonuç ilişkisi sayabileceğim olaylarla Türkiye ekonomisinin bir otuz yıl daha aynı döngü içerisinde hareket edebileceği söylenebilir. Elbette uzun vadede Türkiye ye sıcak para girişi olacaktır. Gelecek olan bu sıcak para, sahipleri için görevini yaptıktan sonra gidecek. Biz yine yeniden kalıcı bir çözüm bulamadan baş başa kalmış ve gelişmekte olan ülkeler sınıfında olmaya devam ediyor olacağız.

2'inci konunun değerlendirilmesi : ABD ekonomisi durmuyor, durduramıyorlar. Dünya'da tek rakip olarak görülen Çin ve ekonomisinin bu ekonomiyi bastırması beklenirken devlet strateji olarak Çin hükümeti bekle gör politikası benimsiyor. Anlamak adına benzetme yapılırsa, 2.Dünya savaşı öncesi ve sonrasında İngiltere'nin durumu ve ana akımların değişmesi verilebilir. Çin, dolduruşa gelmeden devlet aklıyla hareket etmeye ve hazırlıklı olmaya çalışıyor. Kendi çıkarlarına ters düşmediği sürece de kimsenin şuan için yürüyen işlere çomak sokmaya niyeti yok. Çünkü, eskiye nazaran globalleşen dünyada insanların kaybedecekleri çok olgu var. Peki bunun ekonomi ile ne ilgisi var? Dünya ekonomisini kimin ne şekilde idare edeceği, ekonomik ve konvansiyonel savaşların hangi yönlere evrimleşeceği konusunda fikir sahibi olmamızı sağlayacak. Bitti mi? Tabi ki hayır. Daha merkezi finans sisteminin karşısında duran kripto teknoloji ve bileşenlerinin yaratacağı etkiler var. Daha dün ABD Başkan aday adayı Trump'ın "Tüm BTC'ler ABD'de üretilsin." açıklamaları karşımızda durmaktadır. Düne kadar düşman bugün ise dost. İlginç! Bence, tüm bu anlattıklarım önümüzdeki günlerde karşılaşacaklarımızın haberci olma niteliği taşımaktadır.

Asıl can alıcı soru ise dur durak bilmeden yukarı yönlü hareket eden SP500 endeksi ve ABD hükümdarlığının devam edip etmeyeceğidir. Kendi özelimizde ise bu soru şu şekilde değiştirilebilir "emeklilik için uzun vadede yapacağımız ETF yatırımı doğrultusunda beklediğimiz gibi yukarı yönlü hareketine devam edecek mi etmeyecek mi?".

Buradan sonra anlatacaklarım yatırım tavsiyesi niteliği taşıyacağı için sözlerimi burada bitirmek zorundayım.

Lütfen! Kendiniz ve aileniz için bahsettiğim konuyu SPK'nin yetkilendirdiği kişi ve/veya kuruluşlara danışın ve bilgi sahibi olun. Gerisinin çorap söküğü gibi geleceğinden emin olabilirsiniz.

Herkese bol kazançlar dostlar!

"Görsel ve yazılı anlatılanların hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım kararlarınızın yasal sorumluluklarının tamamı tarafınıza aittir.
Bu sayfada yer alan hiç bir grafik, çizim ve açıklamalar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Yatırım danışmanlığı hizmeti, SPK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır.
Bu hesap herhangi bir varlık için alım/satım yönlendirici nitelikte tavsiye veya yorum niteliğinde paylaşımda bulunmamakta, sadece teknik analiz eğitimi amacı taşıyan grafikler paylaşmaktadır.
Bu paylaşımlar alım/satım için bir tavsiye veya yorum olmadığı için gerçek hesapta kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir."
Beyond Technical Analysis

כתב ויתור