Eylül ayının son haftasına başlarken içeride siyaset gündeminin etkisinde yoğun bir hafta geçireceğimizi dışarıda ise ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı ile volatil fiyatlamalar seyredebileceğimizin müjdesini verebiliriz. 233-27 Eylül tarihlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’ye ziyaret gerçekleştirecek. 25 Eylül’de Birleşmiş Milletler 73.Genel Kurulunda konuşma yapacak. Sayın Erdoğan’ın New York’ta bulunduğu süre boyunca çok sayıda görüşmeler yapacağı öğrenildi. Yine bu hafta 28 Eylül’de Cumhurbaşkanı Şansölye Merkel ile görüşmek üzere Berlin’e gidiyor. Hafta genelinde yapılan görüşmeler sonucu ardından yapılacak açıklamalar takip edilecek. Diğer yandan bu hafta merakla beklenen Fed’in eylül ayı toplantısı 25-26 Eylül tarihlerinde yapılacak. Piyasaların çoğu bu toplantıda faiz artırımına kesin gözüyle bakıyor. Dolayısıyla Fed beklentilerinin fiyatlama içerisine girdiğini aksi bir durumda oluşabilecek sürprizde volatil bir fiyatlama görebileceğimizi söyleyebiliriz.

Haftanın Ekonomi Ajandası için linki tıklayınız;
https://ibb.co/ehBm2U

Türkiye
Haftanın ilk işlem gününde saat 14:30’da Türkiye kapasite kullanım oranı ve imalat güveninin açıklanması bekleniyor. Eylül ayına ait veride kapasite kullanım oranında gerileme söz konusu olabilir. Nisan ayından bu yana devam eden kur şokları ekonomide üretim çarklarının yavaşlamasına sebep olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle büyümedeki yavaşlamanın sinyallerini kapasite kullanım oranından almaya çalışacağız.

28 Eylül Cuma günü ise dış ticaret açığı verisi açıklanacak. Ağustos ayına ait veride temmuz ayına ait rakam 6 milyar dolar tutarındaydı.

Euro Bölgesi
AB ile İngiltere arasında yaşanan Brexit anlaşmazlığı hem euro hem de pound bazında satış getirdi. Ayrıca bu haftaki fed toplantısı öncesinde faiz artırım beklentileri pariteyi baksılıyor. Bu hafta Euro Bölgesinde piyasalara yön verebilecek majör bir veri bulunmuyor. Bu nedenle yeni haftada euro cephesi veri bakımından sakin geçireceği benziyor. Ancak dolar yönlü gelişmeler paritede volatil hareketlere neden olabilir. Brexit görüşmeleri devam ederken hem euro hem de pound bu taraftaki veri akışına göre fiyatlanıyor. Bu yüzden haftanın tek Euro Bölgesi verisi cuma günü açıklanacak TÜFE tahminleri olacak.

Bu hafta euro bölgesinde daha çok Almanya verileri ön plana çıkıyor. 27 Eylül Perşembe günü TÜFE verileri, 28 Eylül Cuma günü ise işsizlik oranı ve perakende satışlar önemli olacak. Ancak verilerde önemli bir değişim beklenmediği için paritede önemli bir fiyat hareketleri sürpriz yapmadıkça neden olmuyor.

Birleşik Krallık
GBPUSD paritesi 1,33’lere yaklaştığı geçen haftadan bu yana oldukça sert geri çekilerek yeni haftaya 1,30 bölgesinde giriş yaptı. Brexit’e ilişkin AB – İngiltere arasında yaşanan anlaşmazlıklar GBP’de satış getirdi. Avusturya'da AB Liderleri gayri resmi Toplantısında Avrupalı Liderlerle görüşen İngiltere Başbakanı Theresa May İngiltere'nin Brexit'e yönelik Chequers Planı'nı reddeden ve alternatif sunmamalarını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Buna karşılık ABD’den uzlaşma halen daha mümkün açıklamaları pariteyi sert geri çekildiği 1,33 seviyelerinden sonra 1,30 bölgesinde dengeledi.
Cuma günü ikinci çeyrek GSYH verisi açıklanacak Birleşik Krallık’ta ikinci çeyrekte yıllık bazda bir değişim beklenmiyor. Çeyreklik %0,4, yılık bazda ise %1,3 büyümesi beklenen veride değişim beklenmiyor.

ABD
ABD’nin Çin’e yönelik 200 milyar dolarlık yeni vergi uygulaması bugün devreye giriyor. Çin de 60 milyar dolarlık ABD ürününe vergi uygulamaya hazırlanıyor. Diğer yandan haftanın en önemli verileri ABD’de bulunuyor. Haftanın flaş verisi 25-26 Eylül’de yapılacak Fed toplantısı olacak. Aynı zamanda uzun vadeli projeksiyonun da yayımlanacağı bu toplantının ardından Fed Başkanı Powell da basın karşısına çıkıp konuşma yapacak ve basın sorularını yanıtlayacak. Mevcut durumda %1,75-2,00 aralığında bulunan federal fon oranın 25bp artırılarak %2,0-2,25 düzeyine yükseltilmesi bekleniyor. Toplantı karar metni ve projeksiyona bakılarak aralık ayında diğer bir faiz artışı gelip gelmediğine ışık tutulacak. Aynı zamanda 2019 yılının faiz patikası da bir miktar şekillenecek. Bu nedenle oldukça yoğun bir karar akşamı bizi bekliyor. Haliyle volatil fiyatlamalar görebiliriz.

25 Eylül ve 26 Eylül tarihlerinde Fed toplantısının yanı sıra ekonomik takvimde minör veriler de bulunuyor. 25 Eylül günü konut fiyat endeks ve tüketici güveni, 26 Eylül günü ise yeni konut satışları açıklanacak.

27 Eylül Perşembe günü ABD’de bir diğer önemli veri olan ABD ikinci çeyrek GSYH verisi açıklanacak. Çeyreklik bazda ekonominin %4,2 büyümesi bekleniyor. Bu GSYH verisi ikinci okuma olacak. ABD’de bir çeyrek içinde 3 defa GSYH verisi açıklanıyor. Açıklanan rakamlar genellikle revizeleri içeriyor. Ancak verinin ikinci okumasında herhangi bir revize beklenmiyor.

28 Eylül Cuma günü en önemli veri çekirdek kişisel tüketim harcamaları (çekirdek PCE) ve kişisel gelir-gider verileri olacak. PCE enflasyonu Fed’in projeksiyonunda takip ettiği bu nedenle piyasalar tarafından önemle takip edilen yüksek önem düzeyinde bir veri. Verinin yıllık bazda %2’de sabit kalması bekleniyor ancak aylık bazda %0,2’den %0,1’e gerilemesi bekleniyor.
Beyond Technical AnalysisbrexitDXYekonomieuroeuropeeurozoneGBPUSDunitedstatesUSD

גם על:

כתב ויתור