BIST-100 endeksinde geçen hafta içerisinde volatil hareketler görüldü. Haftaya pozitif açılışla başlayan endeks haftanın ilk günlerinde satıcılı bir seyir ile 91.300 kuvvetli desteğini test etti. Bu seviyeden gelen alımlarla başlayan yukarı yönlü hareket hafta içerisinde 94.300 seviyesine kadar bir yükseliş oluşturdu. Hafta içerisinde işlem hacmi önceki haftaya göre düşük bir seyir izlerken oluşan volatilitenin 3000 puana ulaştığını gördük. Günlük grafikte hareketli ortalamalar birbirine yakın bir seyir izlerken kısa vadeli trend göstergelerinin ve aşırı alım satım osilatörlerinin yukarı yönde toparlanma çabasında olduklarını görüyoruz. Saatlik grafikte cuma günü 94.300 seviyesinden geçen 200 periyotluk basit hareketli ortalama direnç olarak çalışırken bu seviyeden gelen hacimsiz satışlar sonrasında endeksin 92.700 seviyesinden destek bulduğunu görüyoruz. Yeni hafta içerisinde kuvvetli destek konumunda olan 92.300 seviyesinin ve kuvvetli direnç konumunda olan 93.900 seviyesinin ne tarafa kırılacağı yön konusunda belirleyici olacaktır. İşlem hacmi ile desteklenmeyen hareketlerin ise kararsızlıktan dolayı endeksi konsolide bölgesi oluşturmaya itecektir. Aşağı yönlü hareketin güç kazanması durumunda destek olarak 92.300-91.450 ve 90.400 seviyeleri takip edilebilir. Yukarı yönde bir toparlanma gerçekleşmesi, pozitif fiyatlamaların ivme kazanması ve 93.900 seviyesi üzerine çıkılması durumunda ise direnç olarak 94.600-95.300 ve 96.300 seviyeleri takip edilebilir.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
19-23 Kasım haftası kasım ayı içerisinde önceki haftalara göre nispeten daha az yoğun geçecek. Haftanın en önemli ekonomik gelişmeleri 21 kasım Çarşamba ve 23 Kasım Cuma günü açıklanacak. Siyasi gelişmelerde ise Brexit ve İtalya konusu gündemi meşgul etmeye devam ederken, 30 Kasım’da toplanacak G-20 zirvesi bekleniyor. 25 Kasım’da AB ile İngiltere arasında kabul edilen Brexit taslağının imzalanması beklenirken, ard arda kabineden gelen istifalar bu tarihi biraz zora soktu gibi. 21 Kasım Çarşamba günü ise İtalya’nın bütçe konusuna ilişkin AB’nin kararı bekleniyor.
Türkiye Geçen hafta yoğun Türkiye gündeminden çıkmamızın ardından yeni haftada lokal gündemin oldukça sakin olduğunu söyleyebiliriz. Sanayi rakamları, işsizlik oranları ve TCMB beklenti anketinin ardından bu hafta 22 Kasım Perşembe günü kasım ayı tüketici güveni rakamları açıklanacak. Yine hafta içerisinde ABD ile olan ilişkiler, Kaşıkçı cinayeti soruşturması ve diğer siyasi gelişmeler takip edilecek.
Avrupa Birliği Bu hafta da Avrupa Birliği’nin en önemli konusu Brexit ve İtalya gündemleri olacak. Geçen hafta İngiltere'de Brexit krizi nedeniyle yaşanan arka arkaya istifaların ardından İngiltere Başbakanı Theresa May "Mart ayında Avrupa Birliği'nden ayrılıyoruz" dedi. Avrupa Birliği liderleri Brexit anlaşmasını onaylamak için 25 Kasım Pazar günü bir araya gelecek. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, taslak anlaşmanın diğer AB üyeleri tarafından incelenmekte olduğunu ve üye ülkelerin bu hafta sonunda görüşlerini belirleyerek Avrupa Komisyonu'na bir siyasi deklarasyon hazırlaması için yetki vereceklerini söyledi. Avrupa Birliği Komisyonu ve İtalya arasındaki bütçe anlaşmazlığı devam ediyor. İtalya Hükümeti'nin 2019 bütçesine ülke içindeki emeklilik ödemeleri ve sosyal hakları eklemesi ile oranı %2,9'a yükseltti. AB ise bu oranı yüksek buldu ve komisyon, İtalya'ya düzenlemeye gitmesi için süre verdi, İtalya ise taviz vermedi. İtalya'nın restinin ardından AB bütçe kararını 21 Kasım'da açıklayacak.
Birlikten gelecek ekonomik gelişmelere bakıldığında; 19 Kasım Pazartesi günü cari işlemler dengesi açıklanacak. 20 Kasım Cuma günü Almanya’dan gelecek ÜFE verilerinin ardından Çarşamba günü açıklanacak önemli bir ver bulunmuyor. 22 Kasım Perşembe haftanın en önemli gelişmesi olan Avrupa Merkez Bankası’nın toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak. Parasal gevşemeden çıkış programı izleyen ECB’nin ne zaman faiz artırımına geçeceği merak konusu olsa da şimdilik yakın bir tarihte olmayacağı beklentileri piyasalar genelinde yaygın. 23 Kasım Cuma günü ise Bölgenin genelinde açıklanacak hizmet ve imalat PMI’lar öne çıkıyor. Aynı zamanda Bölgenin lokomotif ülkesi olan Almanya’nın da 3.çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. Almanya’nın çeyreksel bazda %0,2 daralması beklenirken, yıllık bazda ise beklentiler %1,10 büyümesi yönünde.
ABD Haftanın ilk işlem günü NAHB konut piyasası endeksi ve salı günü inşaat izinleri verileri açıklanacak. Haftanın en önemli ABD gelişmeleri ise 21 Kasım Çarşamba günü açıklanacak. Dayanıklı mal siparişleri, mevcut konut satışları ve Michigan mevcut koşullar endeksi verileri dolarda hareketlilik oluşturabilir. Dayanıklı mal siparişlerinin ekim ayında %1,8 gerilemesi beklenirken, ulaştırma hariç (çekirdek) dayanıklı tüketim malı siparişlerine baktığımızda aylık bazda %0,2 artış göstermesi bekleniyor. Eylül ayında %3,4 daralan mevcut konut satışlarının da %1 oranında artış göstermesi beklenmekte. 22 Kasım Perşembe günü ABD’den açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, haftanın son işlem gününde ise Avrupa Bölgesinde olduğu gibi ABD’de de hizmet ve imalat PMI rakamları takip edilecek.
המידע והפרסומים אינם אמורים להיות, ואינם מהווים, עצות פיננסיות, השקעות, מסחר או סוגים אחרים של עצות או המלצות שסופקו או מאושרים על ידי TradingView. קרא עוד בתנאים וההגבלות.