Mart ayının son haftasında yurtdışında veri takvimi sakinleşirken, içeride mahalli seçimlere yönelik beklentiler şekillenecek. Piyasaların belirsizlik olarak nitelendirdiği yerel seçimlerde iç piyasalarda geçtiğimiz hafta olduğu gibi seçim öncesi ve seçim sonrası volatilite artabilir. Bu nedenle son hafta yaşanacak gelişmelerde nisan ayına yorgun ve yoğun bir başlangıç yapabiliriz. İngiltere’nin ABD’den ayrılık süreci tam bir çıkmaza girdi. Brexit belirsizliği devam ederken, diğer bir önemli konu da ticaret savaşları cephesinden geldi. Bu hafta Trump’ın danışmanları Çin’e yetkililer ile görüşmeye gidiyor. Trump’ın muhtemelen 2-3 haftaya anlaşma sağlayacağız dediği ticaret savaşlarına ilişkin haber akışları genel küresel borsalarda etkili oluyor. Son olarak ABD’de açıklanacak çekirdek PCE verileri ile nihai GSYH takvimde öne çıkan gelişmelerden. Genel olarak minör verilerden oluşan martın son haftasında daha çok yerel seçimklere odaklanacağız.
Türkiye 25 Mart Pazartesi günü mart ayı kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksi açıklanacak. Anket sistemine dayandırılan bu iki veri sanayi sektörü ve gelecek üç ayın siparişlerine yönelik bilgi akışı sağlıyor. Bu nedenle sanayinin öncü verileri olarak tanımlanabilir. Veri şubat ayının son 15, mart ayının ise ilk 15 gününü kapsıyor. Dövizin sakin olduğu ve seçimlere geri sayımın yaklaşmadığı bu dönemde sert bir düşüş sürpriz olur. 28 Mart Perşembe günü TÜİK tüketici güven endeksini açıklıyor. Hanehalkının döviz tevdiat hesaplarındaki artışa bakıldığında tüketici güveni henüz toparlanmışa benzemiyor. Üst üste haftalardır yapılan döviz alımları tüketici güvenindeki kırılganlıkları öne çıkarıyor. Veri takviminde son olarak 29 Mart Cuma günü dış ticaret dengesi açıklanacak. Şubat ayına ait verinin 1,7 milyar dolar açık vermesi bekleniyor. 31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlerle mart ayı yerel gündemine nokta koyacağız.
Avrupa Bu hafta Euro Bölgesi yoğun verilerle ve Brexit’e ilişkin geçen hafta yapılan AB Liderler Zirvesinin yankılarını takip edeceğiz. Ancak bu hafta bölge genelinde minör verilerle yoğun olacağı için Draghi’nin konuşması ve ABD’den gelen bilgi akışı daha çok Euro kuru üzerinde yönlendirici olacak. Haftaya ilk olarak Almanya’nın IFO verileri ile başlıyoruz. Geçen hafta imalat PMI verisinin 2012’den bu yana en düşük seviye olan 44,7’ye gerilemesiyle imalat sektörünün daha da daraldığını işaret etmesi ve buna bağlı olarak Euro Bölgesi ekonomisinin daha da yavaşlayacağı endişeleri artmıştı. Bu nedenle IFO iş ortamı anketinin piyasa etkisi bir kısım daha artmış olabilir. 27 Mart Çarşamba günü ECB Başkanı Draghi konuşması haftanın en önemle takip edilecek verisi olacak. 28 Mart Perşembe günü Euro Bölgesi tüketici güveni ve Almanya GSYH, haftanın son işlem gününde de Almanya işsizlik oranı yakından takip edilecek.
ABD Bu hafta ABD’de yoğun bir şekilde FOMC üyelerinin konuşmalarını takip edeceğiz. Fakat geçen hafta yapılan Fed’in mart ayı toplantısında yayımlanan projeksiyonda üyelerin faiz artırımı hakkındaki görüşleri almıştık. Bu yüzden yeni bir söylem geliştirmedikleri takdirde FOMC üyelerinin bu haftaki konuşmalarından önemli bir fiyat hareketliliği olacağını düşünmüyoruz. 26 Mart Salı günü ABD’de konut başlangıçları, inşaat izinleri, 27 Mart Çarşamba günü de ABD’nin ticaret dengesi gelecek. Trump’ın başa geçtiğinden bu yana eleştirdiği dış açık ve Çin ile olan ticaret savaşları nedeniyle bu verinin önemi bir kat daha arttı. 28 Mart Perşembe günü bekleyen konut satışları verisi ile ABD’de konut sektörüne yönelik görünümü tamamlamış olacağız. 29 Mart Cuma günü de ABD’nin 4.çeyreğe ilişkin nihai büyüme rakamlarını öğreneceğiz.
המידע והפרסומים אינם אמורים להיות, ואינם מהווים, עצות פיננסיות, השקעות, מסחר או סוגים אחרים של עצות או המלצות שסופקו או מאושרים על ידי TradingView. קרא עוד בתנאים וההגבלות.