Yeni haftada ne konuşacağız? Fed'den 'Ayarlama' Gelebilir

Temmuz ayını bitirmeye hazırlanırken aslında yılın belki de en önemli haftalarından birini yaşıyor olacağız. 2015 yılından 2018 Aralık’a dek faiz artıran Fed’in uzun bir aradan sonra ilk kez temmuz toplantısında faiz indirimi beklentileri başta gelişmekte olan ülke piyasaları olmak üzere küresel ekonomilerde yeni bir sayfa başlatabilir. Yurtiçindeki gelişmeler ise bir hayli önemli. TCMB’nin faiz adımlarını belirleyen enflasyon ile alakalı yılın üçüncü Enflasyon Raporu temmuz sonu olan ayın 31’inde açıklanıyor. Ardından açıklanacak temmuz ayı TÜFE-ÜFE rakamları keza eylül ayı toplantısı açısından önemli bir done. Bu hafta ayrıca nihai PMI rakamlarını alacağız. Öncü veriler özellikle Avrupa ve ABD’den gelen PMI rakamları hayal kırıklığı yaratmış ve ECB’den genişleyici önlem reformları beklentilerini artırmıştı. Hafta geneline bakıldığında hem küreselde hem de yurtiçinde yatırım stratejilerini değiştirebilecek özellikte bir çok önemli veri ve dönüm noktası olacak.

Türkiye
Haftanın en önemli konusu ABD ile aramızda S400 savunma sisteminin alınması nedeniyle oluşan ihtilafta ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Hulusi Akar’a gönderdiği mektupta, Türkiye’nin, 31 Temmuz’a kadar S-400 alması halinde, F-35 programının ‘tamamen iptal edileceğini’ bildirmesi. ABD henüz Türkiye’ye gelebilecek CAATSA yaptırımları konusunda bir tarih yok dese de Türkiye’nin F35 programından çıkartılmasına ilişkin ABD’li savunma sanayi şirketleri üretim hazırlıklarına başladı bile. Hem F35 programı hem de CAATSA yaptırımları piyasanın en önem verdiği gündemi oluşturuyor. Yılın üçüncü Enflasyon Raporu temmuz sonu olan ayın 31’inde açıklanıyor. Merkez Bankasının sene içinde piyasa temsilcileri ile buluştuğu bu toplantılarda özellikle soru cevap kısmı geleceğe yönelik sözlü yönlendirme politikası açısından büyük bir yer arz ediyor. Ayrıca yeni başkan Murat Uysal’ın ilk kez başkan olarak katılacağı bu toplantıda kendisinin mesajları önem arz edecekken, piyasa temsilcilerinin soruları ile yeni başkanı test ettiğini de görebiliriz. Aynı gün TCMB’nin 25 Temmuz’da gerçekleştirdiği ve 425 bp faizleri indirdiği toplantının da özeti yayımlanacak. Yine 31 temmuz Çarşamba günü haziran ayına ait dış ticaret dengesi rakamları gelecek. Cari işlemler dengesinde fazla verileceği mesajlarının üzerine piyasa haziran ayı ticaret rakamlarına bir miktar daha önem veriyor olacak. Son olarak 1 Ağustos Perşembe günü Türkiye’nin nihai imalat PMI rakamları açıklanacak. 2 Ağustos Cuma günü S&P’nin takviminde Türkiye derecelendirmesi bulunuyor.

Avrupa
Avrupa’da işler bir süredir oldukça zayıf seyrederken AMB Başkanı Mario Draghi ECB'nin politika toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Draghi, "Önemli ölçüde parasal teşvik gerekiyor." dedi. 2019'un ikinci yarısında büyümenin toparlanması ihtimalinin azaldığını ifade eden Draghi, faiz indiriminin yan etkilerini azaltan önlemlerle geleceğini söyledi. Bu hafta Euro Bölgesi’nden gelecek verilere bakıldığında salı günü oldukça yoğun bir veri akışı bizi karşılıyor. Almanya ve Euro Bölgesinin güven verileri ile Almanya TÜFE verileri açıklanıyor. 31 Temmuz Çarşamba günü Almanya’da perakende satışlar, işsizlik oranı ile Euro Bölgesi’nde TÜFE ve GSYH verileri açıklanacak. özellikle TÜFE’nin ön plana çıktığı günde temmuz ayı yıllıklandırılmış TÜFE’nin %1,3’ten %1,2’ye gerilemesi bekleniyor. 1 Ağustos Cuma günü ise bölgenin nihai imalat PMI rakamları öne çıkıyor. Geçen hafta Almanya imalat PMI öncü verisi hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu nedenle piyasa ECB’nin bir sonraki adımı için imalat PMI nihai rakamlarını takip ediyor olacak. Birleşik Krallık ’ta ise perşembe günü faiz kararı açıklanacak. Yine de politika faizinde bir değişiklik beklenmezken, BoE’nin mevcut durumda faizleri %0,75 düzeyinde.

ABD
Bu hafta ABD’den oldukça önemli veriler bekleniyor. İlk olarak pazartesi günü ABD ticaret temsilcileri mayıs ayından sonra ilk kez müzakere sürecini yüz yüze yürütmek için Şangay’a gidiyor. Bu süreç tüm piyasalarca takip edilirken olası bir anlaşma haberi risk iştahını artıracağı gibi varlıklarda toparlanma oluşturabilir. 30 Temmuz Salı günü çekirdek kişisel tüketim harcamaları ve kişisel gelir/gider verileri ön plana çıkıyor. Fed’in projeksiyonunda takip ettiği veri olan çekirdek kişisel tüketim giderlerinin aylık bazda %0,2 ile sabit kalması bekleniyor. Yılın belki de en önemli toplantısı olan temmuz ayı Fed toplantısı iki günlük sürecin ardından 31 temmuz Çarşamba günü sona eriyor. 2015 yılından bu yana faizlerde artışa giden Fed’den bu toplantıda 25bp faiz indirmesi bekleniyor. Ancak fed üyeleri olası bir indirimini bir süreç olarak değil, ayarlama olarak tanımlıyor. Bu nedenle yapılabilecek bir 25bp faiz indirimi te seferlik olabilir. Çünkü ABD verilerinde önemli bir kötüleşme gözükmüyor. Yine de Fed’in faiz karar metninden ve başkanın toplantı sonrası konuşmalarından alacağımız mesajlar ileriki Fed toplantılarına ışık tutabilir. Aynı gün ADP istihdam değişimi geleceği gibi Fed nedeniyle önemli bir piyasa hareketi yaratmayabilir. 1 Ağustos Perşembe günü ABD’den nihai imalat PMI verileri açıklanacak. geçen hafta açıklanan öncü verilere göre imalat PMI verisi 2009 yılından bu yana en kötü seviyesini görmüştü. 2 ağustos Perşembe günü ise ABD’nin en kuvvetli veri setlerinden olan istihdama yönelik tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verisi açıklanıyor. Bir önceki ay sürpriz bir şekilde 224 bin kişi açıklanan tarım dışı istihdam rakamlarının temmuz ayında 170 bin kişi gelmesi bekleniyor. Yine aynı gün açıklanacak fabrika siparişlerinin %0,8 artması bekleniyor.
ajandaBeyond Technical AnalysisTrend Analysis

גם על:

כתב ויתור